Nieuwe visgraatvloer en parketvloer onderhoud service

In 2021 zijn wij door de eigenaar van een prachtig monumentaal pand in Tilburg benaderd voor het uitvoeren van verschillende werkzaamheden. Zo hebben wij op de begane grond (woonkamer, rookkamer en een kleine ruimte) en 1e verdieping (3 slaapkamers en overloop) een eiken visgraatvloer van totaal 183 m2 gelegd. Een extra bijzondere opdracht omdat in elke kamer een open haard aanwezig was. Verder hebben wij in zowel de entree als de herenkamer van het pand een bestaande eiken vloer gerestaureerd. Hieronder vind je meer informatie en beeldmateriaal omtrent deze werkzaamheden.

Nieuwe visgraatvloer en groot onderhoud in monumentaal pand

Er is gekozen voor traditioneel eiken visgraat parket met een verouderde look. Het gaat hierbij om nieuw parket welke bij de producent middels een speciale techniek verouderd en geolied is. Hierdoor heeft het parket de uitstraling alsof het er al tientallen jaren ligt, iets wat erg past bij de uitstraling van het pand. Bij traditioneel parket wordt eerst altijd een tussenvloer aangebracht op de werkvloer. Het is afhankelijk van de werkvloer welke tussenvloer wij moeten aanbrengen. Daarna wordt de visgraat strook voor strook verlijmd en genageld op de tussenvloer (in dit geval een spaanplaatvloer).

Daarna wordt de visgraat uitgezaagd langs de contouren van de wanden en de deurposten en de ruimte stofvrij gemaakt. Bij dit project is de visgraat gelegd met een kader van bies-band-bies met staande sluitfriezen. De biezen zijn gemaakt van de houtsoort wengé met eiken banden en staande sluitfriezen. Deze worden dan ook weer gelijmd en vernageld. Na het, opnieuw, stofvrij maken van de ruimte volgen er nog 2 laklagen die handmatig met een roller worden aangebracht en hierna is de nieuwe visgraatvloer klaar. Door het gebruiken van lak hoeft de bewoner zelf weinig onderhoud uit te voeren en volstaat het om eens in de 10 tot 15 jaar groot onderhoud uit te laten voeren.

Specificaties

  • Eiken visgraat tapisparket
  • Verouderde look
  • 1Bis sortering (nestjes in het eiken zijn mogen niet groter zijn dan 1 cm)
  • Afwerking: 1x geolied in de fabriek en 2x gelakt door ons
  • Gebruikgemaakt van bies-band-bies en sluitfriezen
  • Friezen van 9 x 45 cm
  • Ondervloer: 12mm dik spaanplaat van 83 x 125 cm
  • Vloer is "pas" gewerkt tegen de bestaande plint van de lambrisering

Restaureren en parketvloer onderhoud service

In de entree en de herenkamer van het pand lag al een houten vloer welke toe waren aan restauratie en groot onderhoud. In de herenkamer lag een eiken parketvloer, gelegd in blokpatroon (genaamd Suideras), welke beschadigd was. Bij de entree van het pand lag een massief eiken vloer in strokenpatroon welke toe was aan groot onderhoud. Aan ons de taak om beide vloeren weer in ere te herstellen en deze meteen te laten aansluiten op de nieuw gelegde visgraatvloer. Na het restaureren van het beschadigde stuk in het blokpatroon in de herenkamer is de gehele oppervlakte geschuurd en gepolijst. Aansluitend is de ruimte stofvrij gemaakt en 3x gelakt met de lak waar ook de nieuwe visgraatvloer mee behandeld is. De vloer in strokenpatroon bij de entree heeft dezelfde behandeling ondergaan. Dit voor het minimaliseren van het onderhoud en het creëren van eenzelfde uitstraling.

Voor ons een prachtig ambachtelijke opdracht met een resultaat om trots op te zijn! Benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen? Neem gerust contact op of maak een afspraak in de showroom.

Andere referenties