Nieuw leven blazen in 30 jaar oude eiken parketvloeren in monumentaal pand

Vorig jaar zijn wij door de eigenaren van een monumentaal pand in Gilze benaderd om de vloeren in hun woning te komen inspecteren en hen te adviseren over de mogelijkheden. De bestaande vloeren in de woning waren namelijk al 30 jaar oud. In de werkkamer lag een traditionele eiken dubbele visgraat parketvloer die wij nieuw leven in hebben geblazen. Verder hebben we in de woonkamer, omdat de staat van de huidige vloer te slecht was, een nieuwe dubbele visgraat parketvloer gelegd. Lees hieronder meer informatie over het hele project!

Onderhoud en restauratie 30 jaar oude eiken visgraatvloer

In de werkkamer lag een traditionele eiken dubbele visgraat parketvloer met enkele band en mahoniehouten bies als kader die 30 jaar geleden was gelegd. De sortering van het eiken was QFQ (quartier faux quartier), ofwel de mooiste sortering eiken die er is. Deze visgraatvloer moest geschuurd en opnieuw behandeld worden met een 2K lak met onbehandelde look. Ook moest op verschillende plaatsen de vloer gerestaureerd worden. Het parket is uiteindelijk gerestaureerd met 30 jaar oud eiken om geen kleurverschillen te krijgen en aansluitend geschuurd, gevuld, gepolijst en 3 keer gelakt met een 2K lak in onbehandelde look. Tot verbazing van de eigenaren van de woning was door deze aanpak uiteindelijk niet meer te zien waar in de vloer er precies gerestaureerd is. Missie geslaagd!

Nieuwe eiken visgraatvloer

In de woonkamer lag een eiken lamelparket (2-strooks). De bedoeling was dat het lamelparket in de woonkamer opnieuw geschuurd en behandeld zou worden, maar op locatie constateerden we dat de staat van het lamelparket te slecht was om deze opnieuw te kunnen schuren. Daarnaast was er ook veel niveauverschil in de ondergronden die uit verschillende vloeren bestaan (van beton en hout). In overleg is dan ook besloten om nieuw parket te leggen. Om ervoor te zorgen dat de vloer mooi gelijk kwam te liggen hebben we één van onze partners ingeschakeld, die gespecialiseerd is in het egaliseren van vloeren. Vervolgens hebben we een nieuwe eiken vloer gelegd, vergelijkbaar met de vloer in de werkkamer, namelijk een dubbele visgraat met dubbele band en mahoniehouten bies. Qua houtsortering zijn we gegaan voor premier, dat is foutvrij hout maar net een andere sorting dan QFQ. De vloer is tapis gelegd en behandeld met 2K lak in een onbehandelde look. Er zijn 3 laklagen aangebracht om het onderhoud tot het minimum te beperken en alle dorpels zijn opnieuw uitgevoerd in natuursteen.

De eigenaren van het pand stonden versteld van het uiteindelijke resultaat. Benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen? Neem gerust contact op of maak een afspraak in de showroom.

Andere referenties