Parketvloer en vloerverwarming

Vloerverwarming

Parket en vloerverwarming

Wij krijgen regelmatig de vraag of een parketvloer wel geschikt is bij vloerverwarming. Het korte antwoord op die vraag is: ja! Meer informatie over het waarom en waar je op moet letten lees je in deze blog.

Waarom parket een goede keuze is in combinatie met vloerverwarming

Onterecht wordt regelmatig gedacht dat een parketvloer in combinatie met vloerverwarming niet wenselijk is. Gelukkig is het tegendeel waar! Een houten vloer werkt van nature isolerend en om die reden is vloerverwarming juist een goede keuze. De vloer houdt de opgewekte warmte namelijk beter en langer vast. Omdat een echt houten vloer ook een warme uitstraling heeft, zorgt deze combinatie ook nog eens voor een extra behaaglijk, huiselijk gevoel. Heb je een warmtepomp in combinatie met vloerverwarming? Ook dan is een parketvloer een goede keuze. Een onderzoek uit 2022 rapporteert namelijk dat het toepassen van een parketvloer, ten opzichte van een steenachtige vloer of PVC-lamel, een positieve bijdrage heeft aan de levensduur van de waterpomp en worden de verwarmde ruimtes langer als comfortabel ervaren.

Vloerverwarming en parket: waarop letten?

Hout is een natuurproduct en zal door de jaren heen afhankelijk van verschillende externe factoren (zoals luchtvochtigheid en kamertemperatuur) gaan werken. Om die reden zijn niet alle houtsoorten geschikt in combinatie met vloerverwarming. Ga daarnaast altijd voor multiplank of traditioneel parket (tapis parket) en niet voor een massief houten vloer. Zoals je merkt is niet alles zomaar mogelijk, juist daarom is het extra belangrijk dat je de vloerverwarming door een deskundige partij laat leggen, maar ook dat je een parketteur in de arm neemt die voorzien is van het vloerverwarmingsvignet. Een parketteur met dit vignet is bewezen deskundig op het gebied van het leggen van een parketvloer op vloerverwarming en/of vloerkoeling.

Het is daarnaast belangrijk dat je op voorhand goed nadenkt over de houtsoort van je parketvloer. Elke houtsoort heeft namelijk, afhankelijk van de dikte, zijn eigen warmteweerstand. Deze warmteweerstand heeft namelijk effect op de opwarmtijd.

Welke parketvloeren zijn geschikt voor vloerverwarming?

Multiplank parket is het meest geschikt om te plaatsen op vloerverwarming. Dit wordt ook wel traditioneel parket of tapis parket genoemd. Massief houten vloerdelen zijn niet geschikt om op vloerverwarming te plaatsen.

Bij het leggen van nieuw parket op een vloerverwarming gebruiken wij altijd parket van de Fidbox®. Dit parket is voorzien van geïntegreerde sensoren die continu het binnenklimaat en het effect ervan op de vloer monitoren. Via een app op je telefoon kun je realtime zien hoe het binnenklimaat is en of er actie moet worden ondernomen. Zo geeft de app je bijvoorbeeld een melding als de temperatuur of luchtvochtigheid te hoog of te laag is en wat je hieraan kunt doen. Zo zorg je voor een gezond leefklimaat voor zowel je parketvloer als jezelf!

Denk je na over het plaatsen van vloerverwarming in combinatie met een parketvloer en ben je benieuwd waar je nog meer op moet letten? Wij helpen je graag! Maak een afspraak in onze showroom of neem contact op.

Meer blog berichten

Geen andere blog berichten gevonden.